Doplňujúce informácie k hodnote telesnej teploty

01.06.2020 14:56

 


- Hodnota telesnej teploty 37,0 oC a vyššia, pri nameraní ktorej nemôže byť dieťa prijaté do kolektívu nebola v našom dokumente určená náhodne, ale cielene, s plným vedomím, že sú hodnoty zvýšenej telesnej teploty uvádzané vo viacerých dokumentoch rozdielne.
- Z medicínskeho hľadiska sa za zvýšenú telesnú teplotu alebo subfebríliu u človeka považuje hodnota 37,5 oC a viac, horúčka nastupuje pri telesnej teplote vyššej ako 38,0 oC. Práve z tohto dôvodu bola vo viacerých opatreniach, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva SR pri ohrození verejného zdravia (napr. pri meraní telesnej teploty v zdravotníckych zariadeniach, na pracoviskách) stanovená za rizikovú telesná teplota 37,5 oC a viac. Podľa niektorých odborníkov je však za subfebríliu považovaná hodnota telesnej teploty v rozmedzí 37,0 - 38,0 oC.
- Vzhľadom na aktuálnu epidemiologickú situáciu v SR, stále vyhlásený mimoriadny stav na území SR od 11.03.2020 z dôvodu pandémie COVID-19 spôsobenej novým koronavírusom SARS-CoV-2 a pretrvávajúcu potrebu dôsledného zabezpečovania protiepidemických a hygienických opatrení sme sa rozhodli, že bude racionálnejšie a bezpečnejšie stanoviť hodnotu telesnej teploty, pri ktorej dieťa nebude môcť byť prijaté do kolektívu na hodnotu: 37,0 oC a vyššej.
- Túto hodnotu sme zvolili pre uľahčenie rozhodovania osôb, ktoré budú v zariadeniach pre deti zodpovedné za ich každodenné preberanie do kolektívu v situáciách, v ktorých by sa nevedeli jednoznačne rozhodnúť, teda napr. keď dieťaťu namerajú telesnú teplotu v intervale 37,0 - 37,4 oC.

- V aktuálnej situácii bude určite bezpečnejšie neprijať dieťa s takouto hodnotou telesnej teploty do kolektívu a radšej zabezpečiť jeho zotrvanie mimo kolektívu nasledujúcich 48 hod., počas ktorých sa buď objavia ďalšie príznaky ochorenia, dieťa bude ďalej riešené cez svojho ošetrujúceho lekára, zotrvá mimo kolektívu až do úplneho vyliečenia alebo počas nasledujúcich 48 hodín klesne dieťaťu zvýšená telesná teplota na fyziologickú hodnotu, teda nižšiu ako 37,0 oC a dieťa bude môcť byť po 48 hod. opätovne a s istotou prijaté do kolektívu ako zdravé.docx (1166 8) 

—————

Späť